Samenwerking Rotterdamse Korfbalverenigingen – 010Korfbal

In de vele jaren van overleggen tussen de Rotterdamse korfbalverenigingen zijn er veel herkenbare punten met elkaar besproken en vooral elkaar aangehoord wie wel en niet een probleem heeft om de vereniging draaiend te houden. Het zal u niet verbazen dat we uiteindelijk allemaal dezelfde problemen hebben en kunnen we ons heel goed voorstellen in de specifieke problematiek waarin verenigingen terecht zijn gekomen. Echter is uiteindelijk iedere vereniging zelf verantwoordelijk voor het draaiend houden van zijn vereniging en zal hierin de juiste weg moeten vinden.

We hebben al enige jaren geconstateerd dat het aantal spelende jeugdleden achteruitgaat en dat hierdoor verenigingen niet meer in staat zijn om in elke leeftijdscategorie een team op te stellen, waardoor er gaten komen met als gevolg dat kinderen in een hoger/lager team moeten spelen. Dit heeft niet alleen gevolgen voor het niveau van korfbal, maar ook sociale aspecten komen om de hoek kijken. Het bestaansrecht van elke vereniging is de jeugd. Daar ligt het succes en de toekomst voor elke vereniging en dat is een feit. Met goede wervingsacties en zien van kansen om kinderen enthousiast te maken voor korfbal is de hoogste prioriteit met als doel complete teams in dezelfde leeftijdscategorie. Niet alleen werving is een prioriteit, maar ook het behouden van (jeugd)leden dient hoog op elke agenda te staan. Het behouden van (jeugd)leden is vaak afhankelijk van externe factoren, maar ook interne factoren kunnen een grote rol spelen dat (jeugd)leden besluiten de vereniging de rug toe te keren en te stoppen met korfbal of over te stappen naar een andere vereniging.

Dit samenwerkingsverband zal geen oplossing bieden voor bovenstaande, maar deze samenwerking kan wel een overweging zijn voor jeugdleden (en ouders) waarbij het voornamelijk zal gaan om de talenten om bij een Rotterdamse vereniging te blijven en een voortrekkersrol te spelen binnen de vereniging waar hij/zij op dat moment lid van is.

Deze samenwerking is tot stand gekomen met de Rotterdamse korfbalverenigingen, KNKV en Rotterdam Sportsupport, waarbij heel duidelijk het signaal is gegeven dat het tijd wordt om op z’n Rotterdams te zeggen niet te lullen maar te poetsen.

Het doel van de samenwerking tussen de Rotterdamse Korfbalverenigingen is bedoeld om de aantrekkingskracht van het Rotterdamse Korfbal te vergoten. Deze samenwerking zal gaan op basis van 3 pijlers:

  1. Gezamenlijke werving van leden
  2. Rotterdamse Talentenpool
  3. Gezamenlijke communicatie

Vanavond, 4 Juni 2018, zal het bestuur namens Eureka deze overeenkomst ondertekenen. Dit gebeurt samen met de verenigingen Sperwers, Trekvogels, OZC, Wion en Thor. Ook Rotterdam Sportsupport en de KNKV zullen deze ondertekenen en ons ondersteunen waar zij kunnen.

Wil je meer informatie of de overeenkomst inzien, vraag dit dan aan een van de bestuursleden.

Met vriendelijke groet,

Arjen Welgraven